Ahoy 19 en 20 sept

Culinaire hulpactie voor RotterZwam; topchefs koken op Gastvrij Rotterdam met oesterzwammen

Topchefs Gert-Jan Cieremans van restaurant Cottontree Mer en Eduard Roesdi van Indonesia Satu koken op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam met oesterzwammen. De kookdemonstraties zijn een steun in de rug voor de Rotterdamse stadsboer RotterZwam die in mei 2017 flinke roetschade opliep door de brand in het voormalige Tropicana aan de Maas. 

De culinaire hulpactie is samen met Gastvrij Rotterdam en Ahoy op touw gezet door Nico Dingemans, schrijver van het boek From Farm to Fork in the Netherlands, die 40% van de verkoop van het boek op Gastvrij Rotterdam doneert aan RotterZwam. De presentatie is in handen van Ramona van Zweden en Nico Dingemans.

Nico: “RotterZwam is een bijzondere urban farm die heerlijke gezonde oesterzwammen kweekt met een positieve impact op de voedselketen en een voorbeeld op het gebied van no-waste. Mijn interesse werd tijdens de vorige editie van Gastvrij Rotterdam gewekt toen ik hoorde dat de zwammen gekweekt worden op oud koffiedik dat met een elektrische bestelbus verzameld wordt bij de lokale horeca. De zwammen worden vervolgens weer verkocht aan deze restaurants en aan supermarkten in het Rijnmondgebied. Een circulair ecosysteem van processen in het kader van The Blue Economy, waarbij het afval van de één weer grondstof is voor de ander. Tweesterren chef Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel maakte speciaal voor mijn boek From Farm to Fork in the Netherlands een signatuurgerecht met zwammen van RotterZwam. We helpen graag met de doorstart van RotterZwam en daarom koken de chefs met de zwammen tijdens Gastvrij Rotterdam en doneer ik 40% van de boekenomzet tijdens de beurs.”

De kookdemonstraties van Gert-Jan Cieremans en Eduard Roesdi vinden respectievelijk 19 en 20 september van 11:00 tot 11:45 uur plaats op het centrale KookPodium van FEG op Gastvrij Rotterdam.

Direct bestellen

Bestel hier uw exemplaar en haal het boek op bij Gastvrij Rotterdam op 19 of 20 september. Ontvangt u het boek liever thuis? Dat kan. We brengen dan wel €3,95 portokosten extra in rekening om de 40% donatie aan RotterZwam te kunnen garanderen. Na uw betaling sturen wij u binnen 2 werkdagen het boek in een stevig brievenbuspakket met Track & Trace.

  • eerst een indruk van het boek opdoen? bekijk hier het inkijkexemplaar
  • voor de pers: download hier het persbericht
(gratis voor beursbezoekers)
Maak hieronder een keuze tussen Ophalen of Thuis Ontvangen.
(brievenbuspakket met Track & Trace)
(adres invullen als u voor thuis ontvangen koos)
(als je voor 'factuur' koos vul dan hier de bedrijfsnaam in)

Over Gert-Jan Cieremans

Gert-Jan Cieremans is chef-kok en directeur van restaurant Cottontree Mer in Scheveningen, een modern laagdrempelig restaurant met creatieve en subtiele gerechten met ‘de smaak van de zee’. De topchef kookt verrassend en creatief met liefde voor seizoensproducten en eerlijke grondstoffen van de allerhoogste kwaliteit. De AD recensent voor de Gouden Pollepel beoordeelde Cottontree Mer in 2016 met een fraaie 8,2 als rapportcijfer en het restaurant heeft 14 punten in de Gault&Millau gids. Gert-Jan volgde zijn koksopleiding in Rotterdam en werkte onder andere voor Marriott in de Verenigde Staten, bij Parkheuvel onder Cees Helder, en in 1996 werd hij chef-kok in Seinpost dat 10 jaar achtereen werd bekroond met een Michelinster.

Over Eduard Roesdi

Eduard Roesdi is oprichter van Indonesian Fine Dining en één van de gangmakers van Indonesia Satu van samen met collega topchefs Agus Hermawan en Gentur Respati, dat zich ten doel stelt de Indonesische culinaire cultuur wereldwijd te promoten en uit te dragen. Eduard is tevens eigenaar van toko Iboe Tjilik in Leiden. Onlangs kookte Eduard exclusief voor de President van Indonesië in het Kurhaus hotel tijdens diens officiële staatsbezoek aan Nederland, en hij kookte vorige maand voor het Hilton Colon Guayaquil Hotel op uitnodiging van de Indonesische Ambassade in Ecuador.

Over From Farm to Fork in the Netherlands

From Farm to Fork in the Netherlands is een opvallend boek geschreven door health cuisine schrijver Nico Dingemans in samenwerking met 24 Nederlandse (sterren)chefs. Een culinaire reisgids en kookboek in één met (h)eerlijke Dutch Dishes uit álle 12 provincies en gezonde streekproducten van oer-Hollandse bodem: van Limburg tot de Wadden, en van Twente tot Rotterdam. Het boek ontving toprecensies van NRC Handelsblad, ExtraLekker en BNR Nieuwsradio. Kookboekennieuws schreef: “Dit boek maakt duidelijk hoe mooi de oer-Nederlandse keuken kan zijn”.

Ambachtelijke Oesterzwam borden 

Monique Leushuis heeft speciaal voor deze actie twee ambachtelijke Oesterzwam borden ontworpen en gebakken. Monique’s passie is pottenbakken; handvorm en draaien op de schijf combineren. Eerder had Monique voor het boek From Farm to Fork in the Netherlands een heel bijzonder bord gemaakt van Twentse oerklei (pag. 94 en 95 in het hoofdstuk Overijssel).

Speciaal ontworpen Oesterzwam bord van Monique Leushuis