dutch dishes


From Farm to Fork in the Netherlands

From Farm to Fork in the Netherlands is een opvallend oranje boek geschreven door Health Cuisine schrijver Nico Dingemans in samenwerking met 24 Nederlandse (sterren)chefs. Een culinaire reisgids en kookboek in één met (h)eerlijke Dutch Dishes uit álle 12 provincies en gezonde streekproducten van oer-Hollandse bodem: van Limburg tot de Wadden, en van Amsterdam tot Twente. Want we mogen trots zijn op de Nederlandse gastronomie. ISBN 9789082564266, voor € 29,95 in de winkel en voor boekhandels verkrijgbaar via CB. Download hier het gratis inkijkexemplaar.

Chefs aan het woord 

FoodReporter ging met ons mee op culinaire ontdekkingstocht naar de provincies Noord Holland en Utrecht. Hieronder een korte impressie met twee chefs uit het boek: Jonathan Zandbergen van Merlet(*) in Schoorl en Wilco Berends van De Nederlanden(*) in Vreeland aan de Vecht.

 

Gastronomie van Hollandse bodem

Het gaat goed met de Nederlandse Gastronomie en streekproducten. Wij worden trotser op onze keuken en cultuur en steeds meer Nederlandse chefs krijgen bekendheid in het buitenland. Zelfs wereldchef Massimo Bottura (***) is fan van culinair Nederland. Bottura werd in juni 2016 uitgeroepen tot nummer 1 van The World’s 50 Best Restaurants.

Massimo Bottura: “Verloochen je cultuur niet als je bezig gaat met eten. Het gaat om het product, het verhaal, de historie, de mensen en de ambacht achter het product. Pas dan, kan je een goed gerecht maken en zeggen dat het Nederlandse gastronomie is.

Tijd voor een nieuw boek, aldus uitgever Nico Dingemans. Samen met de top van gastronomisch Nederland en fotograaf Jan Bartelsman brengen ze het verhaal van boer tot bord in alle 12 provincies in beeld. From Farm to Fork in the Netherlands is de zeer toepasselijke naam van deze culinaire publicatie. Meer dan 24 bekende (sterren)chefs uit alle Nederlandse windstreken koken met gezonde streekproducten van eigen bodem. Een must dus voor iedereen die van Holland houdt.

24 (sterren)chefs

We zijn trots dat zoveel bekende Nederlandse chefs aan het boek hebben meegeweekt, zoals Joris Bijdendijk (RIJKS) en Jonathan Karpathios (Vork en Mes) en tweesterrenchefs Jarno Eggen** (Restaurant de Groene Lantaarn), Edwin Vinke** (De Kromme Watergang), Dick Middelweerd** (De Treeswijkhoeve), Erik van Loo** (Restaurant Parkheuvel), Soenil Bahadoer** (Restaurant De Lindehof) en nog vele meer zoals Eduard Roesdi (Indonesia Satu), Jef Schuur* (Bij Jef), Michel van Riswijk* en Matthijs Mulder (Landhuishotel De Bloemenbeek waar Raymond met zijn team Bloemenbeekers hun 50-jarig jubileumjaar vieren), Peter Postma* en Harald Hovenkamp (Kaatje bij de Sluis), Alfred Brouwer (Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel), Oostwegel Collection, Wilco Berends* (De Nederlanden Vreeland) en Han Ji* (Hanting Cuisine).

Vervolg From Farm to Fork in Twente

From Farm to Fork in the Netherlands is het vervolg op From Farm to Fork in Twente (2012) over Health Cuisine in Twente, Landgoed van Nederland.  De reden om het Twenteboek uit te geven was om het verhaal over eerlijke veeteelt, kop-tot-staart-gebruik, low foodmiles, het belang van biodiversiteit & variatie in het ecosysteem, maar vooral ook de seizoenen en biologische streekproducten te vertellen en hoe die duurzame keten uiteindelijk leidt tot véél betere smaken en vooral gezonder eten. Met dezelfde drijfveren is From Farm to Fork in the Netherlands gepubliceerd, maar dan landelijk.

Geïnspireerd door Massimo Bottura***

Wereldchef Bottura (drie Michelin sterren) was in november 2015 te gast op Vakbeurs Gastronomie in de Jaarbeurs Utrecht. Stan Huygens Journaal, Misset Horeca en Entree Magazine schreven erover. Massimo’s komst vormde de kick-start voor From Farm to Fork in the Netherlands. Bekijk de video.